Stadsdelsfullmäktige beslutade stödja Möllevångsfestivalen

Förra onsdagen beslöt Södra Innerstadens stadsdelfullmäktige att stödja Möllevångsfestivalen. Så här gick det till:

Tjugosex personer satt vid u-formad bordskonstruktion. Vänstern satt till höger och den så kallade alliansen satt till vänster. Detta sett från åhörarnas perspektiv. Fria bananer, kaffe och te. Från början fanns också franskbrödbullar med ost men de tog fort slut. Åhörarna var mest vi som undrade hur man skulle besluta om §100 Medborgarförslag om stöd till Möllevångsfestivalen.

Johanna var inbjuden att framföra motionen

Johanna var inbjuden att framföra motionen

Förra året ändrades riktlinjerna för stadsdelens utvecklingsfond till att bl.a. ”folkfester” inte längre skall få bidrag, vilket förhindrar festivalen och andra kulturföreningar i stadsdelen att fortsätta söka stöd ur den. Johanna hade därför för Möllevångsfestivalens räkning lämnat ett medborgarförslag till stadsdelsfullmäktige om stöd till festivalen på 50 000 för 2009.

Eftersom Johanna är närvarande får hon yttra sig om sin motion. Hon framhåller att Möllevångsfestivalen inte bara är en folkfest, utan har en stor påverkan på närområdet som utvecklingskraft för närdemokrati, integration och samverkan. Hon påpekar också att i möteskallelsen hade också motionens begäran om konkret stöd ändrats till att ”… se över möjligheterna att i framtiden stödja Föreningen Möllevångsfestivalen”. Kärvt läge alltså. Johanna begärde att motionens orginalinnehåll som skulle gälla, konkret ekonomiskt stöd i år och att festivalen kan känna att man har stadsdelen med sig.

Fr.v: Carl-Axel (m), Christina (sekr.), Marianne (s), Anders (stadsdelschef)

Fr.v: Carl-Axel (m), Christina (sekr.), Marianne (s), Anders (stadsdelschef)

En livlig debatt tog sin början. Möjliga fonder och något som fallit mellan stolarna drogs upp. Kanske gick det att lova en garantisumma om festivalen går back. Carl-Axel (m) får ordet och är visserligen positiv till festivalen men pekar på regelverket (riktlinjerna) och framhåller att vi ju redan fått stort ekonomiskt stöd från skattepengar (syftandes på Malmö Kulturstöd och Fritidsförvaltningens bidrag). Och så kommer det klassiska argumentet ”om ni skall ha mer pengar så får man ta från vård omsorg och skola”. Nu är det inte riktigt så, de pengar som önskas skall tas ur en existerande utvecklingsfond på 200.000. Det drabbar inte barn och pensionärer. Men Carl-Axel yrkar avslag och alliansen instämmer unisont.

Vänstersidan. Magnus (v) har ordet.

Vänstersidan. Magnus (v) har ordet.

Johanna poängterar att det inte bara handlar om en festival utan en samlande verksamhet för många föreningar som pågår året runt och att den tvådagars festivalen enbart är en manifestation av allt detta. Magnus (v) berättar att han valt att bo på Möllevången på grund av det livliga kulturutbudet. Chris (mp) är inne på samma linje och menar att man inte ska behöva sälja massa öl för att finansiera kultur. Stadsdelens utvecklingsfond bör användas till just detta.

My (mp) tar i ordentligt och förklarar att detta är ett klockrent projekt för utvecklingsfonden att stödja. Hon avrundar med att hon i alla fall tänker söka stöd i sitt lokala parti för ett bidrag på några tusen. Sen rullar det på. Bortsett från att socialdemokraten Björn förklarar sig enig med moderaten Carl-Axel om att yrka avslag så talar hela vänstersidan med miljöpartikollegor positivt om att stödja.

Tomas (m) undrar om Möllevångsfestivalen har en styrelse och Johanna räknar upp namnen på de 7 styrelsemedlemmarna. Hon berättar också att 50 samordnare är verksamma och 500 volontärer medverkar under festivalen. Dessutom understryker hon att pengarna eller summan inte är så viktig egentligen utan att vi framförallt vill känna att vi har stöd från vår egen stadsdel.

Alliansen överlägger.

Alliansen överlägger.

Här kan inte moderata Gerd hålla sig längre utan begär en ordningsfråga. Hon påtalar att situationen är absurd. Man har bjudit in Johanna för att framföra sitt ärende men istället har det blivit en dialog. Hon protesterar mot detta förfarande. Ordförande begär att få ajounera mötet i 10 minuter för att diskutera med sin grupp.

Efter pausen tar ordföranden ordet igen: Antingen röstar man ja till bidraget på 50.000 kr och att ställa sig positiv till att se över möjligheten till att i framtiden stödja Föreningen Möllevångsfestivalen. Dock med förbehållet att de pengar som gavs till vårmarknaden i maj skall räknas in i den summan. Ett nej är betyder avslag till motionen.

Efter en röstomgång med röstning per acklamation och en röstomgång med hjälp av votering begärd av Carl-Axel (m) slutar resultatet med åtta röster (s,v, mp & sd) för och fem röster (m, fp, kd) emot bidrag till festivalen. Carl-Axel får sista ordet när han meddelar att han reserverar sig mot beslutet.

Ordföranden föreslår att man tar 15 minuters paus. Tio punkter är kvar att behandla. Jag överväger att stanna kvar för att höra vad man skall säga om paragraf 105 som är ett förslag att utreda möjligheten att utfärda temporära utegångsförbud för ungdomar i Rosengård, en remiss från kommunalfullmäktige, men väljer att avlägsna mig tillsammans med vännerna från Möllevångsfestivalen. Det får räcka för denna gången. Ser ni Johanna så ge henne en klapp på axeln. Festivalen skulle inte överleva utan sina eldsjälar!

Läs hela motionen här >>

/Percy

Annonser

4 svar

 1. Vilket fantastisk nyhet och jag har alltid beundrat denna eldsjäl!
  GRATTIS!

  kram
  Jamin

 2. Vad hände med artikeln på följande adress:

  https://mollevangsfestivalen.wordpress.com/2009/06/11/sodra-innerstadens-stadsfullmaktige-har-haft-mote/

  Avhandlade den samma ämne? Hur skiljde den sig från denna artikel?

  Hur stor del av festivalens finanser är dessa 50k? Jag har letat lite på sajten efter någon budget eller liknande, men har inte hittat något. Finns det någon ekonomisk information publikt tillgänglig?

  Vore det inte lämpligt att jobba lite mer synligt med frivillig finansiering från deltagarna? Den nämnda summan tycker jag inte låter omöjlig att få in via donationer, om problemet bara synliggjordes.

  Av folket borde väl innebära att vi, i övrigt passiva, besökare hjälper till genom att ur egen ficka betala vad vi tycker festivalen är värd, inte att festivalledningen missbrukar det demokratiska systemet via någon slags folkmaffiaism? Vår stadsdel saknar trots allt inte problem & att ta skattepengar till festivalen innebär självfallet att mindre pengar kan läggas på att utveckla stadsdelen. Försök att ha detta med i planeringen för kommande festivalår.

 3. Hej Martin!
  Kul du läser vår sida. Bra idé med synlig och frivillig finansiering. Vi jobbar på det. Festivalens budget är offentlig. Det är mycket positivt att du ser det som realistiskt att få in nämnda summa genom donationer. Vi får massor av gåvor och mycket frivilligt stöd men det räcker inte hela vägen fram ännu. Kan du hjälpa oss att hitta fler donatorer så är vi tacksamma. Och visst är Möllevångsfestivalen och arbetet kring den en stark del i områdets utveckling till att bli ännu bättre, trivsammare och vackrare.
  Hälsn. Percy /PS tyvärr hittade jag inte fram till länkade artikeln DS/

 4. Hej Martin,

  texten du hänvisar till har samma innehåll som denna men var i oredigerad form. Den blev alltså publicerad innan den var färdigarbetad. Den här texten är något kortare och innehåller bilder samt vissa omformuleringar för lättare läsning. Dessutom är rubriken som synes ändrad för att bättre beskriva innehållet.

  Tack för visat intresse!

  Anna, dokumentationsgruppen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: