Ljud och säkerhet

Att arbeta med festivalen innebär inte bara nya kontakter och vänner, fest o skoj, meningsfull sysselsättning och hårt jobb, utan också ett gyllene tillfälle att lära sig saker och ting. I söndags eftermiddag erbjöds volontärer, scenchefer och andra medverkande en intern utbildning i grundläggande ljudteknik och säkerhet.

utbildning 003

Natan Härdig från AWT teknik är blott 20 år, men har redan jobbat med ljud och ljus i 4 år och kunde inspirerande och pedagogiskt redogöra för komplicerade sammanhang mellan watt, ampere, sladdar, glödlampor, slutsteg och mixerbord…

utbildning 009

Bland de viktigaste slutsatser vi vanliga dödliga utan någon nämnvärd förkunskap kunde dra var hur man räknar ut vad man kan koppla till ett trefasuttag. Vilken checklista man ska ha om det inte funkar: är något trasigt eller blött, vad hände precis innan strömmen gick etc. Samt att man absolut inte får låta en starkströmskabel ligga lindad runt någonting. Den måste vara utdragen annars kan det börja brinna, till och med explodera eller ge störningar. Man måste oxå kolla att kabeln är hel, och att den den ligger så att människor inte kommer i kontakt med den.

utbildning 005

Tryggt förvissad om att pappa lär sig allt värt att veta tillåter sig lilla Idun en blunder…

utbildning 013

Undet tiden vi antecknar vi andra  febrilt. Mycket och viktig information på kort tid. Själv satt jag igen med intrycket av hur komplicerat och konstnärligt en ljudteknikers arbete faktiskt är. I slutändan är det verkligen en stor artistisk bedrift att kunna höra och balansera ljudet med alla dessa tekniska hjälpmedel och få ut ett sound som fångar. Tur att de flesta av oss bara behöver hålla reda på de här grundläggande bitarna. En eloge till alla proffs som bistår med sin expertis!

utbildning 014

utbildning 012

Cesar steppade upp och drog grunderna i säkerhet. I och med att Malmöfestivalen med sin megabudget flyttar in i Folkets park i år har säkerhets- och myndighetskrav höjts även för vår ickekommersiella av folket för folket-festival. Cesar berättar bland annat att alla scenchefer är brandsäkerhetsansvariga för sitt område. Så om du uppträder eller arbetar på en scen – ta på förhand reda på säkerhetsåtgärderna runt ditt område så att du kan hjälpa scenchefer att styra upp situationen i tillfälle av olycka!

Det är mycket viktigt med framkomlighet för eventuella ambulanser och brandbilar över hela området så det är viktigt att alla involverade respekterar restriktioner runt hur gatorna utsmyckas etc.

Under året har vi jobbat mycket på att ta tag i de klagomål som framkom förra året angående ljudnivåer I dialog med Miljöförvaltningen har vi kommit överens om att ljudnivåerna som ska hållas under konserter under festivalen är Socialstyrelsens riktvärden (Tabell 2 – Riktvärden för lokaler och platser dit både barn och vuxna har tillträde) som är  110dB för maximalt ljud och 97dB för ekvivalent ljud.

Det är ändå ganska högt så vi har lagt mycket jobb på att planera hur scenerna ligger med tanke på störningspotentialen och vi har flyttat om en del arrangemang utifrån tidigare års erfarenheter. Sedan vi vet att folk som gillar och sysslar med musik har en tendens att skruva upp ljudnivåerna så vi kommer kontinuerligt att gå runt och göra ljudmätningar både framför scenerna och vid husväggarna.Vi gör med andra ord allt som står i vår makt för att ljudnivåerna i år inte ska överskridas med en enda dB!

Dessutom kommer de boende runt olika scener få uppgifter om vem de ska kontakta vid tillfälle av störning. Festivalen har tillstånd att pågå till 01.00. Därefter kommer alla festivalens arrangemang att tystna och publiken bjuds in på festivalklubbarna .

utbildning 015

Efter 4 timmars föreläsning är vi trötta, medan Idun är pigg som en mört. På onsdag ges en mer djupgående genomgång av brandsäkerhet, dit alla som kan och vill uppmanas att komma! Det är ett unikt tillfälle att ta del av information direkt från räddningstjänsten.  Kolla era mail eller kontakta Cesar! Cesar@mollevangsfestivalen.net

Förresten skulle ni ha barn i Iduns storlek springandes runt på festivalen så glöm inte hörselskydd!!! Barn har MYCKET känsliga öron.

//Rebecca

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: