Folket bakom festivalen: Fabian Hildebrand

(11.50)

Att börja och sluta på rätt sätt.

blåtröja1

Inför invigningen, om bara några timmar, såg jag till att bonda lite med Fabian Hildebrand. Han är nyss hemkommen från Paris och påväg till Ven innan han kommer att vara en essentiell del av invigningen och avslutningen av festivalen. Vi vill ännu inte vill avslöja alltför mycket om själva uppträdandet. Istället ber jag Fabian berätta lite om sig själv och den trumtradition han så genuint representerar: Västafrikansk djembemusik.

Hur kom han i kontakt med den traditionen? Vad är signifikativt för den och vad tillför den skandinaver och västvärlden idag? Jag försöker få ett intellektuelt grepp om vad som är så attraktivt i detta tillsyneslåtande enkla instrument med dess suggesiva rytmer. Om det går. För som Fabian framhåller, magin ligger långt bortom intellektet och förstås bäst kroppsligt när vi spelar, sjunger och dansar tillsammans.

fabian av christel khan 070 Foto: Christel Khan

Fabian kommer ursprunligen från Kristianstad och växte upp i en kulturellt aktiv familj. Hans mamma arrangerade konserter och musikevenemang så Fabian kom tidigt i kontakt med olika musiker och typer av musik. Själv intresserade han sig på den tiden för olika naturfolk och traditioner varpå han upptäckte det ceremoniella sättet att använda sig av instrument, sång och dans i bland annat Navajo-indianernas kultur. Hans intresse för det grundläggande i människan, hennes olika lager och komplexitet tog honom också med in i litteraturens och universitetens värld där han läste filosofi, vetenskapsteori samt idé- och lärdomshistoria.

Men det var när Fabian satt på en gata i stan och spelade didjeridoo som Zoumana Diawara hittade honom och av någon anledning bestämde sig för att plocka upp honom, introducera honom till sitt musikaliska universum, och sedermera ”adoptera” honom som sin lillebror. Zoumana är arkitekt från Mali numera bosatt i Stockholm. Han jobbar varken som musiker eller lärare men kommen från en trumkultur kunde han ändå ge Fabian en stabil grund och kontakter att spinna vidare på. Detta ledde till att Fabian studerade bakomliggande djembeaspekter på plats i Mali och för olika auktoriserade lärare runtom i Europa. Idag har Fabian 15 års erfarenhet av att spela, undervisa och bygga instrument

fabian av christel khan 102 Foto: Christel Khan

För Fabian är det genomgående och av största vikt att presentera och förmedla ett traditonellt och ursprungligt sätt att förhålla sig till djembe. Han har stor respekt för det sättet han själv är upplärd på och de intryck och erfarenheter han har gjort sig under resor och i möten med musiker. Det är inte helt lätt att överföra djembens gamla väsen till ett modernt västeuropa. Levnadsrytmen, kapitalismen och individualiseringen talar emot den grundsynen djembekulturen bygger på. Men Fabian vägrar att kompromissa. Han flirtar inte med ett sensationslystet effektsökeri varken i sin undervisning eller när han själv uppträder.

Traditionellt sätt används de ofta monotona introduktionerna till att föra ett kollektiv, en by, en grupp människor i en begravning eller glädjefest, till ett förändrat medvetandetillstånd. Det är en process som kan ta timmar men den är grundläggande för att sedan föra kollektivet till ytterligare dimensioner när rytmerna blir mer komplexa och soliserna gör sitt inträde. I Västafrika är trummaren som individ ointressant. En duktig musiker eftersträvar inte berömmelse eller populäritet runt sin egen person. Istället övar sig trummarna i en ödmjuk och öppen hållning, nödvändig i samarbetet med de andra musikerna då de speglar gruppen innan de gemensamt går in i dimensioner av healing, glädje, sorg, styrka, njutning och smärta. Det finns ingen gräns mellan de som dansar, trummar eller lyssnar. Mellan musiker och publikblåtröja2

Att nogrant och under lång tid verkligen lära sig och implementera den grundläggande rytmiska grammatiken betalar sig när du sedan kan släppa den och de stapplande stegen för att spela en dialekt som passar dig, utifrån kroppen, centrerad i yttersta närvaro. Vi pratar inte om en flummig trumresa bortom sans och förnuft utan om ett rent sinnestillstånd där musikerna öppnar ett rum för kollektivet att speglas i här och nu. Musiken är inte av underhållningsyfte i den bemärkelsen utan har ett bruksvärde. I Västafrika talar man bland annat om att använda trumman som medicin. Ett verktyg livsnödvändigt för att hålla sig frisk själsligt, psykiskt och fysiskt. I frånvaro av lyckopiller, penicillin, ständigt brusande radio och TV. Utan konsumtionssamhällets dövande förbrukning tas trummorna fram igen och igen för att hjälpa människorna. En annan verklighetsuppfattning råder där vardagens bekymmer är illusioner, klarheten och enkelheten under trummornas påverkan är verkligheten. Ett tillfälle att släppa dagens stress och bekymmer. Att låta sina kroppar skaka av sig bördor, spänningar och minnas drömmar, förhoppningar. Återknyta till inneboende kraft.

Trumtraditionen Fabian representerar har mångtusenåriga rötter. Även de mest komplicerade fraserna han spelar och lär ut bygger ursprungligen på den enkla pulsen i människans gång eller stampande runt en eld accenterat av klapp med händerna och pinnar. Så som det kan låta nu lät det oxå för 5000 år sedan i exempelvis Yoruba kulturen i det vi idag kallar Nigeria. Som västlänning av idag känner Fabian att han har lite att tillföra de utprövade systemen. Att följa traditionen är att komponera ihop ett uråldrigt recept. Människan minns beprövad alkemi som påverkar medvetandetillståndet och alstrar specifika upplevelser anpassade till vårt DNA. Att fysiskt frambringa rytmen, känna trummornas vibrationer eller låta sin kropp röra sig i dansen, att veta vad nästa runda kommer att bli, att känna igen solona och ge sig hän till återupprepandet skapar nya upplevelser och nyanser i tryggheten av det väl kända.

mdjembeF1

Egentligen finns det inte tid och utrymme för det traditionella sättet att spela på men det struntar Fabian i och skapar det här utrymmet ändå. Här på Möllan. I sin lilla rytmverkstad bygger han ett stort forum där han och hans elever hittar en fristad med enkla grundläggande värden och metoder för att tackla en modern tillvaro och bevara sitt rena sinne. Fabian tror att det är mänskligt att vilja berusa sig och söka stimuli. Att gå in i rytmerna är ett säkert sätt att tillfredställa grundläggande behov utan att göra våld på sin egen organism i form av droger, giftig mat eller medeciner. Det innebär inte heller negativa konsekvenser på planeten i form av överkonsumtion och naturförstörning. Kan du dansa dig in i trans varje kväll suktar du inte efter en ny bil att bränna runt i. Du behöver inte adidaskläder för att bekräfta ditt värde. Du blir ganska nöjd i här och nu och i det att vara tillsammans och föra din rytm i samklang med andras. Den priviligerade västländska människan bör söka alternativa, hållbara vägar att tillfredsställa sig själv och sin omgivning på. Det är vårt ansvar menar Fabian. Trummorna är inte den enda och kanske inte den bästa formen för alla men den är ett alternativ!

fabian av christel khan 001

I september återupptar Fabian sin undervisning. Tisdagar och onsdagar tar han emot nybörjare och avancerade för att lära ut trumspelet och första helgen i varje månad finns det tillfälle att praktisera Västafrikansk dans tillsammans med gästläraren Bouba Diarra. Kontaktuppgifter till Fabian hittar du på hans hemsida www.djembetrummor.se. Fram tills dess hoppas vi att regnet lämnar oss lite ifred i helgen så att Fabian och hans elever spelar någonstans på festivalen (Timoties öppna scen?!).

Vi är mycket stolta och glada över att Fabian är med och öppnar dörren till våran glädjefest. I all enkelhet får det spegla vårt kollektiv, mångfalden, kraften och skönheten i den organism vi alla är en del av. Av folket för folket i en stor gungande, dansande folkfest!

//Rebecca

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: