Folket bakom karnevalen: Javier Manik

javier 016

Ni har sett honom på gågatan, på så gott som alla festivalens arrangemang, på scenen, i karnevalståget, vid dansuppvisningar. Javier är en multikonstnär och hans energi och kretivitet verkar outömlig. Det är nu 3-4 år sedan han kom till Malmö. Han är född i Paraguay och uppväxt i Argentina. Han föddes in i en pober värld och växte upp i ett ghetto tillsammans med sina morföräldrar då hans ensamstående mamma jobbade. Att uppträda, spela musik och sjunga var en del av hans lek tillsammans med de andra barnen. När Javier var i tidig tonår flyttade hans familj till en annan del av Buenos Aires där en helt annan status rådde. I Latin Amerika kan klyftorna mellan olika samhällsklasser vara gigantiska. Javier har sett flera sidor av det samhället han växte upp i. Många av hans barndomsvänner lever inte idag eller sitter i fängelset. Kanske är det musiken och konsten som räddar Javier? Både från att utslaget liv i slum och misär och från ett inspärrat i kostym och kontor.

Javier skriver sin musik och sina texter. Noter vet han inte vad det är. Musiken är influerad av hans ursprung och hans resor. Cumbia, reggea, rock, visa, balkan, salsa, …. du hittar det mesta där. Lyriken beskriver gatan och musiken slipas och stärks mot dess stenar, husfasader, sommarvindar och vinterregn. Under timmars spelande. Tonerna är ofta mjuka och muntra men även om man inte förstår spanska vet man att budskapet är starkt och ifrågasättande. Vilka är vi? Vart är vi på väg? Vilken värld vill vi leva i?

Javier känner att han måste uttrycka sig. Texterna måste skrivas ner och han måste fråga, påpeka. Det är musiken som tagit honom runt i världen. Bokstavligt talat. Att lifta omkring från en liten håla till nästa, ställen som ingen människa vill åka till, och ställa sig där på deras gata och spela öppnar dörrar, ger honom vänskap, kärlek, förbund, möjligheter och historier att berätta. Människan föds in i en smärtsam och fruktansvärd värld anser Javier, det är lätt att vara ett egotrippat as, men alla kan se sig i spegeln och välja att vara något mer än ett djur. Ingen vet någonting om något men alla kan försöka att lära sig lite om sig själv.

v.javier 017

Han tror att kommunikationen mellan folket är viktig. Media och religion och politik kommer aldrig att tala om verkligheten för oss, vad som verkligen händer. Det är ingenting de skulle tjäna på och de är som parasiter de lever bara på att kunna tjäna på, ta från andra. Kärlek handlar om att ge och kärlek är den värld Javier vill leva i uppbygd på. System utan omsorg, medkänsla och värme stympar och kastrerar. Fanatisk religon kastrerar, politik utan hjärta våldtar, media utan förankring i sanningen stympar! Detta gör Javier ledsen och förbannad. Vi lever i 2009, vi har all möjlig tillgång till information och alla resurser att göra skillnad ändå är de flesta upptagna med att bara roffa åt sig och konsumera upp det som tillhör alla! Både emotionellt och materialistiskt. Människor så rädda för att inte få att de inte klarar av att ge, därmed bryter de cirkeln, den universiella lagen.

Javier ingår i en grupp eller ett nätverk som kallas Pangea. Det startades av tjejerna i karnevalen, Vero, Yamilla och Safia. Under vinterhalvåret då det är grått och kallt ute och många sitter hemma och kurar samlas folk nästan varje kväll i veckan och tränar olika konstformer. Trummor, flamenco, orientalisk dans, akrobatik, bodypercussion etecetra. Det är ett sätt att ta vara på den kunskap som finns och dela med sig av den. Ena kvällen kan du undervisa i det du kan, nästa lär du dig något av någon annan. Pangeas sammankomster utgör oxå grunden för många av de grupper och uppvisningar vi i helgen kan se i hajparken eller under karnevalståget. För Javier är det viktigt att bidra framförallt till ungarnas utveckling och visa att artisteri kan se helt annorlunda ut än vad det gör på MTV och vara mycket sundare, helare och roligare….för alla inte bara för dig själv. Barn och ungdommar behöver alternativ till det som bara kan köpas för pengar och visas på stora köpta scener. Det är uppvisningar ofta långt ifrån både dina kompisar och dig själv. Pangea är här hos oss.

De musiker Javier sammarbetar med är människor han möter på gatan. Han har träffat många otroligt duktiga musiker i Malmö men för honom är det viktigt att inte hamna i sammanhang där musiker bara stajlar med sin tekniska skicklighet inför varandra utan har vad de ger ut i fokus. Att spela och uppträda utifrån ett hjärtcentrum och vara sann och ärlig i det du gör, gör det du ger vackert och uppskattat. I Malmö kan du ha sett Javier spela med Chalao och Faela eller La banda de la calle. Om allt går enligt planen kan du se honom klockan 15.00 på ”okänt område, klockan 21.00

på torgscenen och köpa de första kopiorna av hans nya skiva!

//Rebecca

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: