Rytmen hos barn ger kreativitet i framtiden

När man anländer till Jesusparken ser man ett enda stort nöjesfält för barn och vuxna. Det är för tillfället så många barn på plats att det är svårt att uppskatta hur många de är. Detta visar återigen på en styrka att Möllevången är barnens paradis i Malmö.

Foto: Camilo Pozo

Just nu pågår en interaktiv workshop för barnen och föräldrarna, som hålls av Capoeira: frihetsdans, frihetskamp och kroppsuttryck, kombinerat med musik och sång på ett historieberättande sätt. Till rytmen av en trumma/atabaque, tamburin/pandeiro, agogo och en berimbau får barnen röra sig på olika sätt. De får också en chans att lära sig känna sina kroppsdelar tillsammans med sång. Det är fantastiskt inspirerande att se dessa barn rocka loss och njuta av att inte ha några måsten.

Foto: Emil Åstrand

Vi stannar till och ställer några frågor till Victor 2 år och hans föräldrar Sara och Leonel. Victor vill fortfarande röra sig och han är nyfiken på vad som händer runt omkring. Han var väldigt fascinerad utav Capoeiras workshop. Föräldrarna tycker att det är bra med de olika ljuden som får barnen att bli aktiva. Det är jättebra att man använder djurens rörelseschema i workshopen, eftersom det är något man känner igen. De tycker också att Jesusparkens utbud för barnen är viktigt.

Foto: Emil Åstrand

Sogand och Andrés är de två ledarna som håller i dagens workshop. De säger att det sätt de jobbar på är utvecklande för motoriken, det är upp och ner, stås på händerna, rörs på huvuden. Det skapar en bra kroppsuppfattning, kroppskontroll och balans. Sogand har jobbat med detta i 5 år och Andrés i 17 år, vilket de älskat varje minut. De bedriver för tillfället träning på Sorgenfriskolan, Dammfriskolan och Kontrapunkt (för de allra minsta). Capoeira var även delaktig i festivalen förra året. De tycker det är jättebra med alla olika aktiviteter som pågår här. De berättar vidare att Capoeira är en självförsvarssport i grunden. Det ger en lugnande verkan, samtidigt som man får utlopp för den energi man behöver göra sig av med. Det väcker också den musikaliska ådran, samt triggar känslan att röra sig. Avslutningsvis vill de säga att de gillar att det är så öppet att uttrycka sig kulturellt, dela kunskap, prova på och göra saker.

Nästa tillfälle för en workshop med Capoeira blir den 21/8 på barnloppisen, Folkets Park framför stora scenen kl. 10.30-11.30

Mikael Johansson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: